• MAATWERK IN KENNISOVERDRACHT MAAKT KWALITEIT VAN KENNIS BEHOUD..

PE SEH mogelijkheden

Via MMK Opleidingen BV  (in samenwerking met Hoffelijk Financieel)

De ZZP-er en de Eigen Woning

(6 verplichte A punten)

Steeds meer zzp'ers

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2003 telde Nederland nog 321 duizend zzp’ers, vandaag de dag zijn dat er meer dan één miljoen! En de groei zet nog verder door: ieder jaar starten 120 tot 140 duizend mensen een onderneming.

Verbeterd financieringsproces

De mogelijkheden om een hypotheek te krijgen zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Veel geldverstrekkers hebben hiervoor een apart beleid opgesteld en ook voor startende ondernemers zijn er steeds meer mogelijkheden. Door het stijgend aantal zelfstandigen is het beleid steeds meer gereguleerd. Zoals de sinds 1 januari 2019 verplichte inkomensverklaring bij hypotheken met NHG.

Complex

Ondanks het verbeterde financieringsproces en de regulering blijft de ondernemer doorgaans complexer dan iemand in loondienst. Iedere onderneming is namelijk anders en het verhaal van de ondernemer is vaak net zo belangrijk als de cijfers van de onderneming. Voor de adviseur ligt hier dus een belangrijke taak in het lezen, begrijpen en beoordelen van de cijfers en deze vervolgens te vertalen naar de juiste vragen.

Vaststellen van het inkomen

Als adviseur moet je in staat zijn om het inkomen vanuit de onderneming te kunnen beoordelen en de vervolgstappen vast te kunnen stellen. Komt je klant in aanmerking voor een inkomensverklaring? Welke mogelijkheden zijn er voor klanten zonder inkomensverklaring? Wat is het beleid van geldverstrekkers?                                    

Tijdens deze PE SEH-trainings-dag neem ik je mee in alle aspecten die komen kijken bij het beoordelen en vaststellen van het ondernemersinkomen en maak ik de vertaalslag naar de adviespraktijk. In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Ondernemingsvormen en fiscaliteit;
 • Jaarrekeningen lezen en beoordelen;
 • Cijfers van de onderneming analyseren;
 • Financiële ratio’s berekenen en beoordelen;
 • Knelpunten van de onderneming opsporen;
 • Bepalen van het ondernemersinkomen;
 • Proces en normen NHG-inkomensverklaring;
 • Advisering van de ondernemer; en
 • Ondernemer en life-events.

Gezien bovenstaande inhoud van het programma een interessante PE SEH dag.

Een aantal van jullie heeft wellicht via “B” punten de andere 6 PE punten bij elkaar verzameld en voldoet derhalve tezamen met deze “A dag” aan de benodigde 12 verplichte PE SEH 2019 punten.

Echter diegene die niet aan 12 punten komen in combinatie van “A en B” punten of sowieso liever een 2e “A” dag interactief klassikaal willen volgen bestaat de mogelijkheid om in te schrijven voor de 2e dag. Het blijkt ieder jaar weer dat het met elkaar “sparren” een toegevoegde waard heeft om voor deze combinatie van 2 persoonlijk contact/trainingsdagen te kiezen.

Actualiteiten opbouwproducten 

(2e “A” dag 6 PE SEH 2019 punten)
Voor 2013 waren de KEW, SEW, BEW en BHW populaire producten. Op een fiscaal vriendelijke manier kon er vermogen mee worden opgebouwd. In 2013 is de Wet IB grondig gewijzigd en is het fiscaal gefaciliteerd sparen voor de eigen woning afgeschaft.

KEW, SEW en BEW

Er zijn nog altijd veel vragen over de KEW, SEW en BEW. Denk bijvoorbeeld aan het omzetten van een KEW in een SEW, het afkopen hiervan in verband met een verhuizing of verbouwing of de toetsing aan het overgangsrecht. Fiscale kennis op dit thema blijft dus bijzonder relevant voor de adviespraktijk.

Actualiteiten EWS

De eigenwoningregeling is steeds aan verandering onderhevig. Denk bijvoorbeeld aan de verhoogde schenkingsvrijstelling, het besluit van 30 januari 2018 en het afschaffen van de Wet Hillen.

Fiscale ontwikkelingen

Tijdens deze PE SEH-training breng ik je op de hoogte van alle dilemma’s en actualiteiten ten aanzien van opbouwproducten en de eigenwoningschuld. In deze klassikale training praat ik je bij op:

 • Fiscale regels voor kapitaalproducten;
 • Vrijstellen KEW, SEW of BEW bij goedkoper wonen;
 • Vervallen tijdklemmen vanaf 1 april 2017;
 • Omzetting van vermogensopbouwproducten;
 • Afkopen van kapitaalproducten;
 • Schenkingsvrijstelling eigen woning;
 • Versoepeling betalingsachterstand eigenwoningschuld;
 • Leidraad AFM vervroegde aflossing; en
 • Besluit van 30 januari 2018.

Indien je voor beide dagen belangstelling hebt worden 12 “A” punten behaald en geregistreerd bij de SEH.

Kosten

De kosten voor de trainings-dag ZZP-er bedragen € 225,= all-in. Doordat MMK Opleidingen BV geaccrediteerd is als Europese onderwijsinstelling (CRKBO register) is geen BTW verschuldigd.

Indien gekozen wordt om tevens de 2e dag Actualiteiten te volgen wordt op deze dag een korting van 20% gegeven waardoor de prijs voor die dag € 185,= bedraagt!

Planning

De mogelijkheid bestaat om beide dagen achter elkaar in te plannen; de ervaring van voorgaande jaren leert dat liever 1 dag per week de voorkeur heeft.

Ook is het mogelijk de training voor- dan wel na de zomervakantie in te plannen.

Tenslotte worden diverse locaties in het land aangeboden. In Goes, in Hengelo, in Utrecht en wellicht Staphorst (al naar gelang de wens).

Per email verzoek ik je aan te geven:

 • 1 dag of 2 dagen “A” training klassikaal interactief op locatie;
 • Voor of na de zomervakantie;
 • voorkeurslocatie Goes, Hengelo, Utrecht of Staphorst.

Ik vertrouw (wederom) op een leerzaam, nuttig en plezierig PE SEH-jaar in onze samenwerking!

 • Wft PE verplichting

  Als u middels Wft PE tot 01-04-2019 de werking van uw bestaande diploma’s in stand heeft gehouden of tot 01-04-2019 een n...

  Lees meer
Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.